FELSEFE SANAT BEDEN BİLİNÇ ÖZNE DUYGU FİZİK SPiNOZA DELEUZE NiETZSCHE İst Cumhur KOCALAR
25 Mayıs 2008 Pazar
Oyuncular ve Oyuncu Olmayanlar için ...
"Ezilenlerin Tiyatrosu" çalıştayı (2008) ile deneyimlenmiş o bilinir egzersizlere kattığı farklı yaklaşımlarıyla unutamayacağımız ve kaynak olarak hep barındırabileceğimiz bir kitap.
Metis Boyut
Boğaziçi Üniversitesi Yayınları
http://tiyatroda.blogspot.com/2008/05/ezilenlerin-tiyatrosu-augusto-boal.html
Ezilenlerin Tiyatrosu - Augusto Boal
Kuramsal boyut ve getirdiği yaklaşımlarıyla ilginç.
Metis Boyut
Boğaziçi Üniversitesi Yayınları
http://tiyatroda.blogspot.com/2008/05/ezilenlerin-tiyatrosu-augusto-boal.html
20 Mayıs 2008 Salı
Büyü Dükkanı - Yeşim Türköz
Psikoloji
Psikodramdan esinlenen öyküler tarzında bir rehber olma özelliği taşıyan kitap, konusunda uzman bir yazarın elinden çıkmış, üstelik fantezi dünyasını özgürce kurgulayarak kaleme alınmış olması nedeniyle ürkütmeden zevkle okunabiliyor.. (Galata yayınevi)
Sevginin saklı simetrisi - Bert Hellinger
"Aile dizini" metodu ile terapide yeni boyutlara açılım sağlayan çalışmaları aydınlatan bir kitap. (Pan yayınevi)
12 Mayıs 2008 Pazartesi
1 Mayıs 2008 Perşembe
Site rehberi (Güncel)
Her sitenin kapsam ve kavram derinliği öncelikle temasına (kendisine) özgü bir seyir izlememektedir. Diğer sitelerle olan yakın ve uzak ilişkleri de güncel bir şekilde okuyucu ilgisine göre dinamik bir şekilde tasarlanmaktadır.
(Ayrıca bakınız. http://kitapokuma.blogspot.com/2009/06/site-tasarm-rehberi.html)
Aşağıdaki rehber ise kalıcı okuyuculara yöneliktir.
Aşağıda (tüm) site(ler)deki tasarım hakkında yapılan teknik pratik yönlendirici açıklamalar,
size kullanım kolaylığı sağlayıcı başvurularınız için rehber olmak üzere düzenlenmiştir.
Sanal etkileşim dünyasının yazı arşivinde gezintilerde rehberiniz
Sitelerde sık görülen menü başlıkları:
Seyirlek (İzlek veya Blog arşivi diye geçen) aylık yazı arşivinin başlıklarını ön planda tutan bir tür yazı arşivi iz sürücüsüdür, sizi son ayın veya geçmişteki aylık (yandan tıklanıp açılan) yazı başlıklarıyla karşılamaktadır.
Anahtar kelimeler (Etiketler, Kavram Dizini) baş edilmesi zor bir şekilde çağrışımlarla da hızla üşüşen bir yapıda, site içlerinde birikimlerini sürdüreceklerdir. Başlarda onların ayrıştırılması zorlaştıkça, yeni tematik sitelerin doğması engellenmemişti.
{
Güncel olan şu yazıdan alıntı ile site tasarım rehberiniz hk.da olup, 2009/Haz/15 tarihli
1. yazı: http://kitapokuma.blogspot.com/2009/06/site-tasarm-rehberi.html
Bu rehberin gelişim çizgisiyle ilgili yeni yazılar (numara verilerek) şöyle bağlantılandırılacaktır.
2. yazı : http://kitapokuma.blogspot.com/2009/06/lacan-koloyumu-fransz-kultur-merk-20-21.html
Aşağıdaki ise ilk yazının bir kopyasıdır, sonrakilere yine yukarıdaki sırasıyla bu site içindeki yollardan erişilebilir.
Ama yukarıdaki bu durum bir doyum noktasına ulaşınca, aşağıdaki gibi kavramlar üzerinden arama motorlu daha ilişkisel tasarımlara geçilmiş oldu.
Örneğin; kitapokuma isimli (bu) sitenin kapsam ve derinliği de bu yüzden incelenen kitapların ya da alıntı yorumların sadece duyuruları şeklinde olacaktır. Yani kitap (ve yayınlarda) ilgilenilen kısımlara ait ayrıntılı okumalar, asıl yorumlar veya özetler, o konuyla ilgili diğer sitelerimizin kendi özel kapsamlarında çerçevelenerek metne dönüştürüleceklerdir. (Buradan ise kısa bir yolla oraya yönlendirmeler olacaktır.)
Böylece metinlere ait anahtar kelimelere bu liste tarzı sitede (metin içinde kullanılmadan) sadece kavram olarak işaret konulurken, ilgili ana sitede ise metin içinde kullanımla yer verilebilecek ve o kavramların yine o sitede başka geçtiği metinlerle buluştuğu şekilde, o sitenin kavram dizinleri içinden daha geniş bir kullanımla yer bulması sayesinde erişilebilirlikleri artmış olacaktır.
Özgün Blog (Site) Yapılandırma Anahtarı
Blogların önemli bir yanı olan kavram dizinleri, yukarıdaki gibi özgün site tasarımlarımla oluşturduğum karma yazı kütüphanelerimde daha da derin bir kullanıma ulaşmaktadır.
Arama Motoru:
Bu kavramlar ayrıca sitelerim üzerinde yer alan arama motorlarına da yansıtılabildiğinden, sitelerden yapılan aramalarda, o kelimeye rastlanan herhangi bir sitemlede ilişili olan ikincil çapraz bir bulunurluk geliştirilebilmiş olmaktadır. (Bu kullanımlar çok bloğu olan herkese özellikle tavsiye edilir.)
}
Toplam ziyaretçi sayısı (izlenim):
Site sayfalarına her erişimdeki buluşmalarımızı sayar ve altındaki İzlenim Grafikleri (geçmişi) ise bu sayıları (günlük, haftalık, aylık ve mevsimsel olarak) zaman ekseninde sizlere sunar.
(Yeni) İzleyiciler, Abone Ol;
Seçenekleri sizlerle kolay temas sağlamak için ayrıca önerilen yenilikler olmaktadır.
Daha eski araçlardan olan ve her sitenin en altındaki Kaydol: Yazılar (Atom) sitedeki güncellemelerden sizi (RSS ile) haberdar eder.
İlgili diğer sitelerdeki (son 5 yazıya) kısa yollu bağlantılar;
Okuma alanının genişletilmesi için diğer temalar üzerinden güncel erişimler sağlar.
Ana Yollar;
Yine o sitenin ilişkili olabildiği yakın temaları (alt başlıkları) kapsayan diğer sitelere doğrudan sizi yönlendirecektir.
Yazılar (Yazı işleri, Hakkımda) kısmında profilim ile diğer çalışmalara gönderme yapılır.
Önsöz (Başlarken) yazısı sitenin doğuş gerçeğini, o dönemki toplumsal gereksinimleri ve oluşacak içeriğini önceden bildiren bir ilk niyeti kapsamaktadır.
Gelişmeler-# türü yazılar ise sitenin zamanla geçirdiği dönüşümlere ışık tutmayı sağlar. Bazen özgün bazen zenginleşen kaynaklarla ve dış dünya ile oluşan temaslarla (yollar), bazen ise sadece okuyucu kitlesi ile birlikte şekillenişin izlerini taşır.
Misafir Köşesi bazı sitelerde mevcut olup, siteyle ilgiliyseniz size ve mesajlariniza daha genis kapsamli ve kalici kayıt olanağı yaratmak icindir.
Bazı ana temalı sitelerde konuyla ilgili etkinliklere özgü takvimlerde mevcuttur. Zamanla destekçilerle güncellenmektedir.
Yazılarda bilimsel ve olgusal yaklaşımlara dayandırılmaya çalışılan gözlem ve deneyimler, Okuma listesi (Kaynaklar) ile, beslenerek oluşan bakış açılarıyla araştırmaları derinleştirir.
Yine bazı sitelerde etkinlik mekanlarıyla ilgili harita da kullanılmıştır.
Siteyi yüklediğinden gerek oldukça (nadiren) saydam gösterilerine ve fotoğraflara yer verilmiştir.
1.Mayıs.2008 - özgün tarihsel çizgisinde oluşan bir sunuş yazısı:
Sanal etkileşim dünyasının yazı arşivinde gezintilerde rehberiniz
İlginize teşekkürler..Telif hakları
cumhurkocalar@gmail.com 0212 2857014 İstanbul, Türkiye
Tüm sitelerde telif hakları saklıdır.
Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.