FELSEFE SANAT BEDEN BİLİNÇ ÖZNE DUYGU FİZİK SPiNOZA DELEUZE NiETZSCHE İst Cumhur KOCALAR

15 Haziran 2009 Pazartesi

(İlk) Site (Tasarım) Rehberi

Sitelerin gelişimine yeni katkı sağlayıcı aşağıdaki gibi tasarlanmış uygulama özelliklerini bildiren bu tip yazılara hep sırayla numara verilecektir.

1. Sitelerde yazıların arşivlenişi ve kavram bulunabilirliği tasarımları


Her sitenin kapsam ve kavram derinliği öncelikle temasına (kendisine) özgü bir seyir izlememektedir. Diğer sitelerle olan yakın ve uzak ilişkleri de güncel bir şekilde okuyucu ilgisine göre dinamik bir şekilde tasarlanmaktadır.

Örneğin bu sitenin kapsam ve derinliği, incelenen kitapların ya da alıntı yorumların sadece duyuruları şeklinde olacaktır. Yani kitap (ve yayınlarda) ilgilenilen kısımlara ait okumalar, asıl yorumlar veya özetler, o konuyla ilgili diğer sitelerimizin kendi özel kapsamlarında çerçevelenerek metne dönüştürüleceklerdir. (Buradan kısa bir yolla oraya yönlendirmeler olacaktır.)

Böylece metinlere ait anahtar kelimelere burada (metin içinde kullanılmadan) sadece kavram olarak işaret konulurken, ilgili ana sitesi net bir şekilde tanımlanmış olmakta ve oradada ayrıca o kavram metin içinde kullanımla daha derin bir şekilde yerini bulmaktadır.

Her kavramın ağırlıkla kullanıldığı kendi sitesinde başka geçtiği metinlerle de buluşması sağlanmış olurken, o (ana) sitenin kavram dizinleri içinden daha geniş bir kullanımla yer bulması sayesinde erişilebilirlikleri de artırılmış olmaktadır.

Blog yapılandırmalarının önemli bir yanı olan kavram dizinleri, bu şekilde özgün site tasarımlarımla oluşturduğum karma yazı kütüphanelerim üzerinde gitgide daha da derin bir kullanıma ulaşmaktadır.

Bu kavramlar ayrıca sitelerim üzerinde yer alan arama motorlarına da yansıtılabildiğinden, sitelerden yapılan aramalarda, o kelimeye rastlanan herhangi bir sitemle de ilişili olan ikincil çapraz bir bulunurluk geliştirilebilmiş olmaktadır.

Bu kullanımlar çok bloğu olan herkese özellikle tavsiye edilir. İlginize teşekkürler..

"Demokratik toplumlarda düşünce özgürlüğüne sınır konulmamalıdır."

Daha fazla site rehber bilgisine başlarda (2 yıl önce) şu yazımdada yer vermiştim :

http://kitapokuma.blogspot.com/2008/05/yaz-arivinde-gezintiler.html

Hiç yorum yok: