FELSEFE SANAT BEDEN BİLİNÇ ÖZNE DUYGU FİZİK SPiNOZA DELEUZE NiETZSCHE İst Cumhur KOCALAR

29 Haziran 2009 Pazartesi

Düşünce Özgürlüğü Bildirgesi

Kaynak: http://www.kutuphaneci.org.tr/web/node.php?id=421

Düşünce Özgürlüğü Bildirgesi Afişi

Bu Bildirge, Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) Düşünce Özgürlüğü Grubu tarafından hazırlanmış ve TKD Genel Yönetim Kurulu kararı ile 22 Şubat 2008 tarihinde kabul edilmiştir.

Vazgeçilmez insan haklarından biri olan ve demokrasinin temeli sayılan düşünce özgürlüğü, kişilerin her türlü düşünceye erişme ve düşünceleri açıklama hakkıdır. Bu özgürlük, aynı zamanda, bilgi hizmetlerinde çekirdek bir kavram olup, bilgi merkezlerinin (kütüphane, arşiv, dokümantasyon merkezi vb.) önemli varlık koşullarından biridir.

TKD, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Avrupa Konseyi İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi, aynı kuruluş tarafından ilan edilen İfade ve Bilgi Özgürlüğü Bildirgesi, IFLA (Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kuruluşları Federasyonu) Düşünce Özgürlüğü Bildirgesi ve TKD Mesleki Ahlâk İlkeleri’nde belirtildiği biçimiyle düşünce özgürlüğünü savunur, destekler ve geliştirmek için aşağıdaki ilkeleri benimser.

  1. Bilgi merkezleri, politika geliştirme ve uygulamada düşünce özgürlüğü odaklı yaklaşımları benimsemelidir.
  1. Çağdaş bir toplumda, bireylerin, her türlü bilgiye eşit ve özgürce erişim hakkı vardır. Bilgi merkezleri, bu hakkın en iyi biçimde kullanılmasına olanak ve fırsat sağlar. Kişilerin, bilgi merkezlerindeki düşünce ürünlerinden yararlanmaları politik, dinsel, ulusal, ahlaki, ticari, ırksal, etnik köken, cinsiyet ve benzeri nedenlerle engellenemez.
  1. Bilgi merkezleri, toplumsal sorumlulukları gereği bütün düşüncelerin açıklanması, yayımlanması ve kütüphanelerde yararlanmaya sunulmasından yana tavır alır, sansüre karşı çıkar ve bu konuda ilgili diğer kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapar.
  1. Bilgi merkezlerine kaynak seçimi, kişisel tercihlere göre yapılmamalı, mesleki ilkeler çerçevesinde gerçekleştirilmelidir. Bilgi kaynakları, içeriğinden, yazarı ya da yayıncısının düşünce, inanç veya görüşünden dolayı dışlanmamalıdır.
  1. Bilgi merkezi çalışanları, teknik işlemler ve kullanıcı hizmetlerinde sansür olarak kabul edilen, bilgi kaynaklarına erişimi engelleyici veya kısıtlayıcı davranış ve uygulamalardan kaçınırlar.
  1. Bilgi merkezleri, amaç ve işlevleri doğrultusunda, sergi ve toplantı salonu gibi olanaklarını gereksinim duyan kişi ve gruplara ayırım gözetmeksizin sunar.
  1. Bilgi merkezi çalışanları, TKD Düşünce Özgürlüğü Bildirgesi’nde yer alan ilkelere uygun davranmalıdırlar. Onlar, bundan dolayı haksız işlem ve uygulamalarla karşı karşıya bırakılamaz ve yöneticileri tarafından aykırı davranmaya zorlanamazlar.
  1. Bilgi merkezlerinde kullanıcıların özel yaşam gizliliğine saygı duyulur. Bu nedenle, kullanıcıların kimliği ve yararlandığı bilgi kaynakları üçüncü kişilere açıklanmaz.

Belirlenen ilkeler, çağdaş gelişmelere koşut olarak geliştirilerek uygulanabildiği ölçüde, bilgi merkezlerinin gerçek işlevlerini yerine getirmelerine yardımcı olacak ve toplumun demokrasiyi içselleştirerek yaşamasına katkı sağlayacaktır.

Türk Kütüphaneciler Derneği

İletişim özgürlüğü ve savunma hakkı, Sansür

Haber

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/Default.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1111969&Date=29.6.2009

EMO: 6 ayda 2 bin 600 site engellendi

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi, Telekomünikasyon İdaresi Başkanlığı İnternet Dairesi tarafından 2009 yılının ilk 6 ayında engellenen internet sitesi sayısının 2 bin 601 olduğunu, bu engellemelerin sadece 475’inin yargı kararına dayanarak yapıldığını bildirdi.
EMO Ankara Şubeden yapılan açıklamada, "Yargı kararını beklemeden atılan imzalar göstermektedir ki, birileri bizi sadece gözetlemiyor, aynı zamanda engelliyor. Ülkemiz insanlarının büyük bir bölümünün iletişim faaliyetleri ve bilgi aramada kullandığı internet sitelerinin siyasi iktidarın atadığı kişiler tarafından resen kapatılması, iletişim özgürlüğünün engellenmesinin yanı sıra insanların ifade özgürlüğünün de kısıtlanmasından başka bir şey değildir" denildi.


Açıklamada, şu görüşlere de yer verildi:
"Siyasal iktidarlarca atanan bürokratlar, kendi ideolojik ve duygusal değerlendirmelerinden referansla kimseye savunma hakkı tanımaksızın, internette neyin olup olamayacağına hükmetmektedirler. Yani biz internet kullanıcıları aslında yasaklanmayan sitelerde dolaşırken, sandığımızın aksine Anayasal hakkımızdan değil, siyasal iktidarın lütfundan istifade etmekteyiz.
Günümüz insanının hava ve su kadar doğal ihtiyacı olan iletişim özgürlüğünün önündeki bütün engeller, antidemokratik ve çağdışı yasalar, yasaklamalar kaldırılmalıdır."

Diğer:

http://bianet.org/bianet/azinliklar/105331-turkiyenin-anadilleri


18 Haziran 2009 Perşembe

Lacan Koloyumu - Fransız Kültür Merk. (20-21 Haziran)

(Site tasarım rehberine yeni bir ek)

2. Etkinlik (Merkezi duyurular)

Sitenin bu kolokyumla birlikte yöneldiği yeni bir amaçta, etkinlikleri merkezi bir duyurma alanı olarak görev edinme hedefi şeklinde öne çıkmaya başlıyor oluşu.. Çünkü her etkinliği o konuya tematik ilgisiyle ilişkili bir derinliği olan sitelerde tek tek duyurmak yerine, bu merkezi siteyi kullanmak istiyrouz. Böylece gerek bu sitedeki temel amaç olan (etkinliklerlede ilişkili) tüm okumalarımızı (öncelikle yüzeysel de olsa) birarada bulabilmek gerekse bunun ötesinde, paylaşımlarımızı pekiştirecek etkinliklerle birlikte toplu kaynak gösterimlerini de kolaylaştırabilmektir.

O yüzden öncelikle disiplinlerarası alanlardaki önemi nedeniyle özellikle seçilecek bazı etkinliklerin, diğer sitelerde tek tek duyurulması yerine, bu merkezi duyuru alanını hayata geçirme çabamızla yeniden kapsamlı bir görev daha edinmeye başlıyoruz.

Okumalarımızın yanısıra, ara ara böyle (dolu dolu bir hafta sonuna hazırlık için) buluşmalarla yüz yüze paylaşımlarımızı gerçekleştirmek üzere, sosyal bir tanışma ve görüşme alanı yaratmakta, yazıyla başlayan dostlukların gelişmesi için, belki daha gerçekçi ve somut bir adım olacaktır.

Hoşça kalın.

Kaynak: http://www.antoloji.com/etkinlik/default.asp?etkinlik=8940

15 Haziran 2009 Pazartesi

(İlk) Site (Tasarım) Rehberi

Sitelerin gelişimine yeni katkı sağlayıcı aşağıdaki gibi tasarlanmış uygulama özelliklerini bildiren bu tip yazılara hep sırayla numara verilecektir.

1. Sitelerde yazıların arşivlenişi ve kavram bulunabilirliği tasarımları


Her sitenin kapsam ve kavram derinliği öncelikle temasına (kendisine) özgü bir seyir izlememektedir. Diğer sitelerle olan yakın ve uzak ilişkleri de güncel bir şekilde okuyucu ilgisine göre dinamik bir şekilde tasarlanmaktadır.

Örneğin bu sitenin kapsam ve derinliği, incelenen kitapların ya da alıntı yorumların sadece duyuruları şeklinde olacaktır. Yani kitap (ve yayınlarda) ilgilenilen kısımlara ait okumalar, asıl yorumlar veya özetler, o konuyla ilgili diğer sitelerimizin kendi özel kapsamlarında çerçevelenerek metne dönüştürüleceklerdir. (Buradan kısa bir yolla oraya yönlendirmeler olacaktır.)

Böylece metinlere ait anahtar kelimelere burada (metin içinde kullanılmadan) sadece kavram olarak işaret konulurken, ilgili ana sitesi net bir şekilde tanımlanmış olmakta ve oradada ayrıca o kavram metin içinde kullanımla daha derin bir şekilde yerini bulmaktadır.

Her kavramın ağırlıkla kullanıldığı kendi sitesinde başka geçtiği metinlerle de buluşması sağlanmış olurken, o (ana) sitenin kavram dizinleri içinden daha geniş bir kullanımla yer bulması sayesinde erişilebilirlikleri de artırılmış olmaktadır.

Blog yapılandırmalarının önemli bir yanı olan kavram dizinleri, bu şekilde özgün site tasarımlarımla oluşturduğum karma yazı kütüphanelerim üzerinde gitgide daha da derin bir kullanıma ulaşmaktadır.

Bu kavramlar ayrıca sitelerim üzerinde yer alan arama motorlarına da yansıtılabildiğinden, sitelerden yapılan aramalarda, o kelimeye rastlanan herhangi bir sitemle de ilişili olan ikincil çapraz bir bulunurluk geliştirilebilmiş olmaktadır.

Bu kullanımlar çok bloğu olan herkese özellikle tavsiye edilir. İlginize teşekkürler..

"Demokratik toplumlarda düşünce özgürlüğüne sınır konulmamalıdır."

Daha fazla site rehber bilgisine başlarda (2 yıl önce) şu yazımdada yer vermiştim :

http://kitapokuma.blogspot.com/2008/05/yaz-arivinde-gezintiler.html

"Gösteri"nin gölgesindeki hayat - Hüseyin Köse

(Kitap Tanıtımlı) Makale

Aşağıdaki 2 kitabın (Virgül) yorumlarından alıntılarla yapılacak özetleri gelecek hafta şu sitelerde bulabilirsiniz.

Kaynak: Virgül, 2009, Ocak

Kitap
: Gösteri Toplumu, Guy Debord, çev. Ayşen Ekmekçi, 2006, 256s., Ayrıntı
Anahtar kelimeler: Modern kitle turizmi, Sürüklenme, Saptırma, Yabancılaştırmalar toplumu, Mal fetişizmi kuramı
Yer verilecek site:
http://felsefemiz.blogspot.com/2009/06/gosteri-toplumu-guy-debord.html

Kitap: Sitüasyonist Enternasyonel, J. D. Matthews vd., çev. Merve Darende, 2008, 192s., Altıkırkbeş.
Anahtar kelimeler: Sitüasyonist (Durumcu) Hareket (1957), Servet toplumu, Durumların inşa edilmesi teorisi
Yer verilecek site:
http://sol-ol.blogspot.com/

5 Haziran 2009 Cuma

(Psikoloji) Okuma alanı - 2009/5

Kısa özetlerini sizlerle paylaşacağım bu aylık okuma takvimimde seçilen kitapların başlıkları:
  1. Sınırlar / Henry Cloud, John Townsend ; çev. İdil Güpgüpoğlu
  2. Psikanalize yeni giriş dersleri / Sigmund Freud ; Türkçesi Selçuk Budak
  3. Duygusal zeka neden IQ'dan daha önemlidir / Daniel Goleman; çev. Banu Seçkin Yüksel
  4. Etkili öğrenme / Mehmet Güleryüz
  5. Yarına kim kalacak? : evrenle uyumlaşma sürecinde varolmak, gelişmek, uzlaşmak / Üstün Dökmen
  6. Descartes ve felsefe / Karl Jaspers ; çev. Akın Kanat
  7. Kişilik bulmacası : birlikte çalıştığınız insanları anlamak / Florence Littauer, Marita Littauer ; ç
  8. Din ile bilim / Bertrand Russell; çev.Akşit Göktürk
  9. Gerçekten beni duyuyor musun? / Leyla Navaro

Sosyal Bilimler ile Felsefenin Dansı

Kitap tanıtımı

Kaynak: Virgül, İlkbahar, 2009

Sosyolojiden felsefeye enfes bir kitap ve yorumunu kısa kavramsal (-/+) özetimle sizlerle paylaşmak isterim.

Kitap:

Sosyal Bilim Felsefesi, Ted Benton, Ian Craib, çev. Ümit Tatlıcan, Berivan Binay, 2008, Sentez y., 256s.

Sosyal teori ile felsefe ilişkilerine ve Eleştirel realizme odaklı yazarların (C&B) tanıtımı:
Ian Craib; Hümanist, Marksist (Psikanaliz)
Sosyolog Ted Benton; 60 kuşağı, (Ekoloji, Hayvan hakları, Marksizm, Feminizm)

Türkçe'ye kazandırılan eser hakkında çıkan bir makaleden alıntılar alanın yaklaşımlarına karşılaştırmalı (-/+ yanlarıyla) olarak yer veriyor.

Pozitivist (18. yy ile başlayan) (bilimselci) yaklaşım:
- "İnsanları torna tezgahından geçirebileceğini sanmak"
- İnsana dair her etkinliğin bilimselleştirilmesi (niceselleştirilmesi)
+ teknik boyutta etkili ve dönüştürücü gücü
- tek mutlak doğru olarak görülmesi
-kutsiyet bağlamında sorgulanmamazlığı
- doğruya dair mutlakiyeti kendinde gören buyurgan perspektifi

Benton;
Pozitivizm x Hermeneutik

(Vico, Herder etkisiyle) Wilhelm Dilthey (x Comte karşıtı);
19 yy.da "Doğa bilimleri x Tin bilimleri ayırımı"

- (İnsana özgü kültürel değişkenlere bağlılık) Nesnel sonuçlara elverişsizlik
- Bilimsellik sorunsalı

Bu antigonizmanın tarihsel boyutunda;
+ Aydınlanmadan bu yana ilerlemecilik ölçütünün belirleyiciliği
- Toplum mühendisliğinin (Amaç) gerçekleştirilebilirliği ve bilimsel yasalar arayışı

Max Weber;
Antipozitivist, Yorumcu
+ Alternatif sosyal bilimler felsefesi arayışları
- İnsanların açık kitaplar olmadığı
+Toplum mühendisliğini ve fizikalizmi aşabilmiş
- (Realite ve nesnellik az) (C&B: İdeal ve bütünüyle geçerliliği yetersiz)
- Güç ilişkileri, toplumsal cinsiyet

(C&B:) Sosyal bilimler;
- Çok katmanlı, grift, kendisine özgü yapısı

Eleştirel realizm;
+ En kapsamlı, en ideal
+ Pozitivizim ve Yorumcu geleneğin zaaflarına karşı üstünlükleri

Alfred Schutz;
Fenomenolojik sosyoloji;
- Herşeyi bilince indirgemeci
- Somut insanı gözardı edişi

Mead;
- İnsan eylemlerini anlamaya indirgeme

Thomas Kuhn, Ulrich Beck, Bruno Latour;
+ Katkıları
- Dünyaya pratik katılımlarımızın ihmali
- Aşırı şüpheci ve rölativist tavırlar

Doğa ve Sosyal bilimlerin (SB) farkı;
! Bilimsel bilgi ayırımı

SB;
- Kompleks karakteri önemli (Bireysellikten toplumsallığa, öznel perspektiflerden nesnelliğe, güç ilişkilerinden cinsiyet rollerine) (Siyah/Beyaz ayırımıyla yaklaşılmamalı)

Toplumsal düşüncenin temelinde yatan felsefi yöne özel önem veren bir eser.

Yaklaşımların genel ihmalleri (-);

Pozitivizm;
- Epistemolojik !
- Ontolojik öncüller !

Öznellik (Hermeneutik);
- Realite !

(C&B:) Sosyal bilimleryaklaşımı;
  1. Realizmi * ihmal etmeden (Antipozitivist bir yaklaşım olmakla birlikte)
  2. Eleştirel Yorumcu
  3. Yanlışlamacı kabullere dayalı (dış dünya) (rölatavist ve idealistlerin aksine)
  4. Toplumsal yaşamı değiştirme eğilimli
olması nedeniyle, (*realizmden hareketle) önem verdikleri bakışlar şunlardır:
  • Bilimsel refleksivite
  • Bilginin süreç yönü
  • Derin realist bir bakış (yanıltıcı görüşlerden kurtılabilmek için)
Şu zorluklara karşı direnci olduğu iddiası:
- (Hep ihmal gören) Transandantal çıkarımlara elverişli
- Doğanın kaotik boyutu

Eleştirel realistler;
+ Gerçekliği tabakalaşmış (Çok katmanlı) bir şekilde işlemesi,
+ Toplumsa ve Bireyselliğe olanaklı,
+ Nesnel

Frank Pearce;
Bhaskar'ın
Eleştirel realizmi;
Reel, somut (etkin) ve ampirik alanlar arısnda belirgin bir ayırım yapmamaktadır.
- Teorinin doğasına ters durumu
- Sosyal alandan doğa alanına nesnel bilgiler ortaya koyma amacı!
- ve Nesnel bilginin sınırlarına ilişkin sorular..

Eleştirel realizmdeki 2 farklı düşünce;

Andrew Collier;
- Bilim olamayışına vurgu!
x
Bhaskar;
-
Sosyal blimin doğa abilimlerine benzer bir bilgi ortaya koyabileceği savunusu

Sonuç:
Eleştirel realizmin Hermeneutik veya Pozitivist bir sonuca ulaştığı söylenebilir.
- Amaçlanan sosyal bilime nekadar ulaştığı ?

Kuhn;
- Türkiye'de yapılmakta olan sosyal bilimin etkinliği ?

Eksik kalan (-) arka planlar;
- Ontolojik
- Epistemolojik

Sonuç olarak;
- Sorgulamadan üretilen bilginin felsefi tartışmaları dikkate alması gereği..
-Ülkemizdeki sosyal bilimlere yönelik çalışmaların pek çok yönüyle yeniden değerlendirilmesi..